Aquesta setmana i amb motiu de Dijous Gras podeu trobar a la botiga botifarres blanques cuites d’ou!
Història
Aquesta botifarra és típica, a Catalunya, del temps del Carnestoltes i, especialment, del Dijous Gras o Llarder. Com fa la dita: “Al Dijous Llarder, botifarra menjaré”. O també: “Al Dijous Gras, carn fins al nas”.
La botifarra d’ou està documentada ja des del segle XVII, la qual cosa no vol dir que no s’elaborés amb anterioritat. És un embotit relacionat amb la festa de Carnaval, època durant la qual se solien celebrar àpats comunals en base al porc i els ous, i potser d’aquí devia sortir la barreja de cansalada i ous que va donar aquesta botifarra (els ous entren en la composició de molts dels nostres embotits tradicionals, encara que en menor proporció que en aquesta botifarra). L’indret d’irradiació de la botifarra d’ou sembla ser Barcelona. Durant la dictadura franquista, el fet de no poder-se celebrar el Carnaval va comportar una davallada en el consum i la producció d’aquesta botifarra, però la recuperació d’aquesta festa, a començament dels 1980, i gràcies a la voluntat dels cansaladers, s’ha recuperat de manera notable.
A la cuina
Si bé la forma tradicional de consum consisteix a menjar-se-la a bocins al començament de l’època de Carnaval, avui dia també acompanya la truita de botifarra del Dijous Gras. També s’aprecia el consum amb pa sucat amb tomàquet i en entrepà i en alguns indrets se la posa a l’escudella.
(informació extreta de http://www.gourmetcatalunya.com/)